BiH IZMEĐU EUROPE I NOVOG SUKOBA Analiziramo tri moguća scenarija za razvoj krize

Ako u svemu što se sada događa u BiH ima  dobrog onda je to činjenica što će divljanje Milorada Dodika izazvati međunarodnu zajednicu da napokon reagira. Dugo se vuku provokacije koje u konačnici vode otcjepljenju RS iz BiH, a EU i Amerika nemaju odgovor. Tolerira se lokalnog šerifa i zatvara oči pred činjenicom da BiH, kakva je sada, nema nikakvu europsku perspektivu. Dayton očito više ne funkcionira, a Dodik pokušava zabiti posljednji čavao u lijes. Hoće li uspjeti teško je reći.

Kako će u svemu proći Hrvati?

Posljednjih godina najveći gubitnici u BiH upravo su Hrvati. Iseljavaju se, nema baš sreće ni u suradnji s Bošnjacima. Možda je baš ovo trenutak da iskažu svoje nezadovoljstvo i ponude konkretna rješenja. Jer, međunarodna zajednica ne voli samo kuknjavu, već pragmatizam. A to za Hrvate znači istaknuti zahtjeve koji bi vratili stvari na početak, iz vremena Daytona, kada se inzistiralo na ravnopravnosti tri naroda u BiH.

Je li rješenje Herceg-Bosna?

Nije i to može biti samo kontraproduktivno. Za Hrvate u BiH jedino je rješenje europska BIH, a u tom slučaju bilo kakve podjele više ne bi bile aktualne. Pa ni ‘država u državi’, što je bez sumnje R. Srpska. Zato Hrvati moraju uvjeriti međunarodnu zajednicu da će  s Bošnjacima nastaviti afirmirati rješenje koje je zacrtao Dayton.

Prijeti li BiH novi rat?

Rat možda ne, ali opasnost od sukoba postoji. Potpuno je jasno da ni Dodik ne bi solirao da nema podršku iz Moskve ali i Beograda. S druge strane mnoge sile i dalje bacaju oko na BiH, tu je i interes Turske. Ni islamističke prijetnje ne treba zanemariti, pa budućnost BiH ovisi o trezvenosti političara da sačuvaju državu. Svaki novi sukob bio bi katastrofalan, posljedice bi osjetila sva tri naroda, a intervencija NATO-a sigurno bi uslijedila. Poslije toga bi i suživot postao nemoguća misija. Za očekivati je da će EU ovaj puta  reagirati i energično prekinuti Dodikove maštarije o otcjepljenju.

Write a comment

Comments: 0