Kolekcionar iz Bihaća: Osman Sulić u privatnu kolekciju uložio 20 godina rada

Osman Sulić (53) nekadašnje vojno lice JNA na službi u Zagrebu, po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini napušta JNA i priključuje se Teritorijalnoj odbrani BiH. Tokom rata obavljao je dužnost komandira čete, a kasnije u komandi 5. Korpusa, da bi 2007. godine otišao u penziju. Strastveni je kolekcionar ratnih antikviteta u što je uložio 20 godina truda i oko 20.000 KM. Cijeli donji sprat njegove porodične kuće rezervisan je za spomen-sobu koju je posvetio ratnim suvenirima.Bogata kolekcija

U svojoj bogatoj kolekciji Sulić ima antikviteta koje nema niti HVO BiH ni Vojska RS-a. Tu su i oznake izdajničke vojske Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, do kojih je najteže došao.

Malo je poznato javnosti da je Vojska RS-a na početku svog formiranja imala registarske tablice sa oznakom BiH, da bi nakon određenog perioda taj dio bio maknut. Kao dokaz da je ovo istina što kažem imam i tadašnje tablice, kao i odluku Momčila Krajišnika o osnivanju Srpske vojske Republike BiH donesene 12. Maja, 1992. godine. Isti slučaj je i sa oznakama na amblemima Abdićeve paravojske APZBiH koje su na početku Autonomije imale i zastavu BiH i grb za ljiljanima, što su kasnije izbacili. – kaže Sulić.Peti korpus zaslužuje spomen-sobu

Ono što zabrinjava ovog ratnog veterana 502. brigade, koji je u Bihać došao 92. i doveo grupicu od 29 ljudi, kako bi branili cjelovitost i suverenitet svoje domovine, jeste nebriga lokalnih i kantonalnih vlasti za ratnu historiju i njeno očuvanje od zaborava. Sulić je tokom protekle decenije uvijek nailazio na nerazumijevanje i odbijanje kada je u pitanju podizanje centralne spomen-sobe 5. Korpusu, čiji borci i ratne zasluge sve više padaju u zaborav.

Knjiga o ratnim amblemima

 

Tokom rata kod njega se javlja ljubav prema sakupljanju amblema jedinica 5. Korpusa, a uspio je da sakupi 184 orginalna od ukupno različitih 209 amblema. Nakon toga dolazi na ideju da svoju kolekciju pretvori u vrijednu publikaciju koju je naslovio „Ratni amblemi jedinica 5. Korpusa Armije BiH 1992-1995“.

 

Knjiga je nastala kao produkt napornog rada i 20. godina utrošenog vremena na sakupljanje amblema. Kada sam došao na ideju i imao gotove materijale, zamolio sam moga prijatelja Huseina Hadžića da uradi finalnu obradu kako bi sve ovo pretočili u knjigu i nakon dvije godine moja ideja je ugledala svijetlo dana. Ovo je moj doprinos očuvanju sjećanja na jednu veliku brobu krajiškog naroda. – priča Osman.

Write a comment

Comments: 0