MUFTIJSKO DEDINJE NA VLAŠIĆU Pogledajte kakav se luksuz krije ispod ahmedija ex-travničkog MUFTIJE

Pošto je Abdibegović na „jedvite jade“ završio fakultet u Medini, a Travnik postao prva stanica dolaska arapskih donatora i ratnih dobrovoljaca – „mudžahedina“, Abdibegoviću je kao tadašnjem glavnom imamu „upala sjekira u med“Vlašić je omiljena destinacija „zelene buržoazije“ za izgradnju velebnih vikendica. Zato je narod jedan predio nazvao Dedinje. U njemu se nalaze vikendice SDA-ovih političara, SDA-ovih tajkuna, pa čak i muslimanskih vjerskih uglednika. Kad je narod saznao vlasnike desetak vikendica u jednom nizu to mjesto je prozvao Muftijskim Dedinjem. Jedna vikendica je muftijina, a do nje je vikendica nekog tajkuna, najčešće građevinara i hotelijera. Prve i najluksuznije vikendice su sagradili bivši travnički muftija Nusret ef Abdibegović, i zenički muftija Ejub ef Dautović. Sve vikendice su izgrađene u eri vladavine dr Mustafe Cerića. Smjenom na čelu Rijaseta IZ-e, Abdibegović se „prešaltao“ i preselio u Sarajevu gdje mu je za lojalnost resi Kavazović dodijelio direktorsku poziciju. Tako da Abdibegović osim porodične kuće u Pruscu, stana u Travniku i vikendice na Vlašiću, ima i novi stan u Sarajevu. Dva su moguća izvora njegovog bogatstva; vjersko-humanitarne donacije i vjersko-nacionalne manifestacije, poput Ajvatovice.

Pošto je Abdibegović na „jedvite jade“ završio fakultet u Medini, a Travnik postao prva stanica dolaska arapskih donatora i ratnih dobrovoljaca – „mudžahedina“, njemu je kao glavnom imamu „upala sjekira u med“. Slučaj Maktoufa je najeklatantniji primjer zloupotrebe donacija. Navodno Maktouf, koji je preživio sudsku golgotu, proklinje dvojicu ljudi koje je privatno financirao i pomagao a oni ga u nevolji ostavili „na cjedilu“. Pored Halida Genjca, bivšeg predsjendika SDA u Travnika, Maktouf proklinje i bivšeg muftiju Abdibegovića.

Zenički muftija Ejub ef. Dautović ima „čišće“ porijeklo imovine od Abdibegovića. On je, kao i Genjac, oženjen iz ugledne i bogate muslimanske porodice Alihodžića iz Bile kod Novog Travnika. Njihov najpoznatiji izdanak bio je komunistički tajkun i bankar, koji je mogao stajati „rame uz rame“ sa Fikretom Abdićem, Alija Alihodižć. Tako da supruga muftije Dautovića ima nekoliko privatnih apoteka u Zenici. Dautović i Genjac, kao badže, svoj uspon mogu zahvaliti upravo moćnom bankaru Alihodži, koji je pored Mehe Čorhodića, bivšeg direktora „Borca“, bio najutjecajniji Bošnjak u ratnom periodu u Srednjoj Bosni. Hrvati su ga zvali bošnjačkim haranbašom.

Genjac je svoje tazbinske odnose proširio tako što je (po)udao kćeri za sinove Atifa Dudakovića i Husejna Živalja. Najnovija kuća koju Genjac gradi u Sagrdžijama, mnogi tvrde, rezultat je povoljnog kredita kojeg Živalj preko BBI banke daje kao „hediju“ svom „prijatelju“ GenjcuNekoliko je uglednih travničkih porodica dalo svoje sinove u medresu da bi im bile hodže. Ima zaista dosta alima, imama i hafiza iz Travnika, ali trojica braće Dautovića su bez premca kad je u pitanju lično bogatstvo. Ferdi ef Dautović, glavni imam Sarajevskog medžlisa, smatra se enormno bogatim čovjekom. Pored kuće na Alifakovcu, on posjeduje nekoliko stanova, koje navodno iznajmljuje pod kiriju, i apartman na Bjelašnici.

Porijeklo enormnog bogatstva Ferid ef Dautovića vjerovatno potječe zbog nedostatka zakona o restituciji, odnosno povratu vakufske imovine, te je stoga pravo na raspolaganje atraktivnim poslovnim prostorima i drugim nekretninama u Sarajevu pripalo Sarajevskom medžlisu. Pored toga, u Sarajevu je izgrađeno nekoliko skupocjenih džamija čiji su tenderi za odabir izvođača radova išli preko Medžlisa IZ-e. Odatle potiče Dautovićeva bliskost sa sarajevskim tajkunima. Nedavna „sabahska šetnja“ Dautovića sa bivšim načelnikom Općine Centra Bećirevićem, bivšim SDP-ovcem, možda govori da je nedavna policijska akcija „Pravda“ „za petama“ i samom Dautoviću!

Write a comment

Comments: 0